Internationella brösthälsodagen

I dag är det den internationella brösthälsodagen (Breast Health Day). Under hela oktober uppmärksammas bröstcancer och delar av Sverige målas i rosa. Den 15 oktober uppmärksammas bröstcancer och vikten av ett förebyggande arbete i hela världen.

– Arbetet mot bröstcancer är väldigt viktigt för kvinnors hälsa. Det behövs mer forskning, fler insatser för tidig upptäckt och mer förebyggande arbete. Det bär jag med mig i min roll som sjukvårdspolitiker, säger Karin Sundin, hälso- och sjukvårdsregionråd (S).

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor, och totalt sett den näst vanligaste cancerformen efter prostatacancer. Symptomen vid sjukdom kan variera och vara svåra att upptäcka på egen hand. Därför erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år gratis mammografiundersökning sedan 1 juli 2016. I Region Örebro län är även kollektivtrafiken avgiftsfri för den kvinna som ska genomföra en screening.

– Ingen ska behöva avstå från en mammografiundersökning på grund av ekonomiska förutsättningar. Men en av de stora utmaningarna i framtiden är att öka deltagandet bland kvinnor som, trots införandet av gratis mammografi, inte dyker upp på undersökning. Vi vet att det kan rädda liv, säger Karin Sundin.

Under internationella brösthälsodagen och under hela oktober månad uppmärksammas bröstcancer, bland annat genom den återkommande kampanjen Rosa bandet. Det handlar dels om att fler ska bli medvetna om de symptom som kan dyka upp och vikten av att delta i screeningsundersökningar, men också om att uppmärksamma behovet av en omfattande cancerforskning.

– Jag är glad för det breda engagemang som finns kring att bekämpa bröstcancer, för alla rosa band på ytterjackorna så här års och för rosa ensilagebalar på åkrarna. Det är del i en ovärderlig insats för att påminna om vikten av att ta hand om sig själv och sina bröst och om att det fortfarande behövs mer medel för forskning om sjukdomen och utveckling av cancervården, säger Karin Sundin.

Mer information:

Mammografin i Region Örebro län
Rosa Bandet

facebook Twitter Email