Fler läkare och distriktssköterskor

Under flera år har Örebro läns landsting gjort ekonomiska satsningar för att öka tillgängligheten inom primärvården. Nu ska ytterligare 30 miljoner kronor tillföras vårdcentralerna för att öka läkartätheten. Fem miljoner kronor tillförs dessutom för att anställa fler distriktssjuksköterskor. Bakom förslaget, som kommer att behandlas av landstingsstyrelsen den 17 juni, står majoritetspartierna i landstinget, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

– Vår gemensamma satsning på primärvården fortsätter och vi tar nu ytterligare ett steg för att förbättra tillgängligheten på vårdcentralerna, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S). Vi tillför nu pengar för att öka läkartätheten och antalet distriktssjuksköterskor. Det handlar om att både kunna få kontakt med vårdcentralen samma dag man söker och dessutom att få träffa en läkare inom sju dagar. Vi stärker båda dessa delar.

– Vi ser att rekryteringen av ST-läkare nu börjar ge effekt, säger Ingrid Fries-Hansson (MP). I år blir rekordmånga ST-läkare färdiga specialister i allmänmedicin. Vårdcentralerna har dessutom lyckats rekrytera fler läkare. Vår satsning på primärvården fortsätter därmed och vår långsiktiga inriktning ligger fast: det ska finnas en allmänspecialist på 1 500 invånare.

Ökningen av allmänläkarna på vårdcentralerna i länet beror på en successiv planenlig utökning av antal ST-läkare. Under en fyraårsperiod har de ökat från 50 till 80. Ytterligare en åtgärd för att rekrytera läkare har varit att öka ersättningen genom ett geografiskt tillägg till vårdcentraler belägna utanför Örebro tätort. Tillsammans med de färdiga ST-läkarna innebär det en ökning med totalt 25 tjänster.

Fler distriktssköterskor ska anställas

Antal inkommande samtal till vårdcentralerna per dag har ökat under flera år. Det har inneburit att vårdcentralerna har haft svårt att uppfylla vårdgarantin som säger att en patient ska få kontakt med vårdcentralen samma dag som hen söker. Därför satsas nu ytterligare fem miljoner kronor för att anställa fler distriktssköterskor.

– Det är oerhört viktigt att man som patient kan komma i kontakt med vården samma dag man söker, säger Jihad Menhem (V). Den tryggheten ska man kunna känna i Örebro län. Att söktrycket har ökat på vårdcentralerna har dock inneburit svårigheter för vårdcentralerna att uppfylla vårdgarantin. Därför går vi nu in och tillför resurser för att anställa fler distriktssköterskor.

facebook Twitter Email