I sommar reser skolelever avgiftsfritt i kollektivtrafiken

Den s-ledda regeringen investerar i avgiftsfri kollektivtrafik för skolelever under sommaren. Region Örebro län kommer att använda sig av pengarna och mellan 17 juni-14 augusti kommer sommarkorten att gälla. Det innebär att elever i årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 på gymnasieskolan kommer kunna resa kostnadsfritt med kollektivtrafiken i länet. 

– Att vi nu kan erbjuda skolelever att resa utan kostnad på sommaren är en viktig rättvisefråga. Elever som har det tuffare ekonomiskt får nu möjlighet att fullt ut delta i aktiviteter på lika villkor som sina klasskompisar, säger Anders Ceder (S), regionråd.

Sommarkortet ger kostnadsfria resor med den allmänna kollektivtrafiken den 16 juni till 14 augusti 2018. Kortet gäller på stad- och regionbuss samt Tåg i Bergslagen inom Örebro län.

– Genom den här satsningen men också genom satsningen på sommarjobb visar den S-ledda regeringen att de prioriterar oss ungdomar. Det är oerhört viktigt. Ingen ung ska behöva avstå från att umgås med vänner och ha en bra sommarupplevelse på grund av föräldrarnas ekonomiska situation, det är en jämlikhetsfråga, säger My Fröberg, ordförande för SSU i Örebro län.

De elever som har tillstånd för färdtjänst kommer att få ett Sommarkort skickad till sig som kan användas på den allmänna kollektivtrafiken. De har också möjlighet att avgiftsfritt nyttja färdtjänst under samma tidsperiod.

– Det har varit viktigt för oss i nämnden att alla ska med, även de som behöver färdtjänst för att resa. Nu har vi hittat en lösning där även de omfattas vilket är väldigt bra, tillägger Ceder.

facebook Twitter Email